Tlačová správa: Program Hlavomorne

08.09.2014

Licencované podujatie plné inšpirácií, výnimočných ľudí a neopakovateľnej atmosféry sa nezadržateľne blíži! TEDx sa v konferenčnej sále Kežmarského hradu uskutoční už v sobotu 13. septembra 2014 so začiatkom o 14.00 h. O hodinu skôr odštartuje prezentácia účastníkov, nádvorie hradu bude pre širokú verejnosť otvorené už od desiatej dopoludnia.

Známi sú už aj všetci desiati rečníci kežmarského TEDx. Ponuka príspevkov je pestrá, registrovaní účastníci si určite prídu na svoje:

Doktor Dodo Cikaj, sestrička Skúmavka

Klauni z občianskeho združenia Červený nos prinášajú do nemocníc trochu radosti a úsmevu. Humorom bojujú proti strachu hospitali­zovaných malých pacientov, znižujú napätie a úzkosť spojenú s liečbou či pobytom v neznámom prostredí.

Dana Iliašová-Mazalová

Je absolventkou VŠVU v Bratislave. Okrem výtvarného umenia sa venuje hudbe. Je autorkou projektu Súkromný koncert, v rámci ktorého navštevovala domácnosti a koncertovala priamo v obývačkách. V súčasnosti sa venuje priateľským gestám.

Renáta Kaščáková

Viac ako 10 rokov pracuje v samospráve mesta Trenčín. V súčasnosti koordinuje projekt participatívneho urbanistického plánovania Trenčín si Ty, ktorého súčasťou bola medzinárodná urbanistická súťaž Trenčín – mesto na rieke, ukončená v máji 2014.

Gabriel Kocák

Z pomocníka v bavorskej reštaurácii sa prepracoval až do kuchýň michellinovských reštaurácií. Dnes má vlastnú reštauráciu Culinarium s výnimočnou kuchyňou. Jeho kuchyňa patrí medzí najzaujímavejšie gastronomické koncepty na Slovensku.

Michal Kravčík

Presadzuje a podporuje agendu Voda pre ozdravenie klímy. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti pro­stredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva.

Pavlína Morháčová

Vyštudovala grafický dizajn na VŠVU v Bratislave. Od roku 2010 sa venuje projektu alternatívnej mapy Bratislavy – M_P_BA. Projekt zbiera tipy obyvateľov Bratislavy na pekné miesta formou ich subjektívnych názorov a autentických odporúčaní.

Pavel Petrovič

Je pedagógom na Katedre aplikovanej informatiky UK a venuje sa projektu First Lego League. Ide o najväčšiu robotickú súťaž pre mladých vo veku 10 – 16 rokov. Zúčastňujú sa na nej desaťtísíce detí na celom svete. Každý rok sú zadané presné úlohy a mladí v tímoch postavia a naprogramujú svoje LEGO roboty podľa zadania.

Tomáš Rafa

Absolvoval Akadémiu umení v Banskej Bystrici a Akadémiu krásnych umení vo Varšave, kde v súčasnosti pôsobí ako asistent. Vo svojich videách sa programovo zaoberá vyostrenými politicko-spolo­čenskými témami.

Miro Relovský

Do sveta sa vydal, aby si splnil svoj životný sen. Motoristický nadšenec z Kežmarku dnes pracuje pre firmu, ktorá poskytuje servis továrenským tímom Ford v motoristickom kolotoči rallye podujatí a svetových rallye sérií.

Michal Smetanka

Okrem množstva iných aktivít sa venuje etnomuzikológii, kompo­zícii, výrobe hudobných nástrojov a hudobnej interpretácii. Prevádzkuje súkromné múzeum hudobných nástrojov. Účastníkov TEDxKežmarok zasvätí do tajov zvukov a nástrojov z celého sveta.

Program TEDxKežmarok, 13. 9. 2014

13.00 – 14.00 Registrácia účastníkov

14.00 – 14.15 Ric Elias – CEO Red Ventures (video)

14.15 – 16.00 Blok 1

Gabriel Kocák – šéfkuchár

Dana Iliašová Mazalová – výtvarníčka

Pavel Petrovič – First Lego League

Michal Sandel – filozof (video)

Michal Kravčík – vodohospodár

Michal Smetanka – hudobník

16.00 – 16.20 Hudobné vystúpenie

Michal Smetanka

16.20 – 17.20 Prestávka

17.20 – 19.30 Blok 2

doktor Dodo Cikaj, sestrička Skúmavka – clowndoctors

Miro Relovský – motorista

Tomáš Rafa – art aktivista

Susan Cain – spisovateľka (video)

Renata Kaščáková – Trenčín si Ty

Pavlína Morháčová – dizajnérka

19.30 – 21.00 Afterparty na nádvorí, zábava s hudbou FS Magura + škola tanca

Na nádvorí hradu bude po celý deň (od 11.00 do 21.00 h) pripravený zaujímavý sprievodný program, ktorý je voľne prístupný všetkým návštevníkom hradu: čitáreň kežmarského kníhkupectva a združenia mladých Kežmarčanov Wolf that never sleeps, ukážka cvičení CrossFit, hokejbalová strelnica, First Lego League,  prezentácia o. z. Kežmarská chata, OZ Cyklovňa + Mestské intervencie St. Ľubovňa, OOCR Severný Spiš – Pieniny, kaviareň.

Ak chcú mať záujemcovia o účasť na TEDxKežmarok istotu, že sa na podujatie dostanú, mali by sa za poplatok 10 eur zaregistrovať čo najskôr na internetovej stránke: www.tedxkezmarok.sk/registracia. Registrácia je však možná aj v kežmarskom kníhkupectve Alter Ego alebo priamo v deň konania TEDx na Kežmarskom hrade (ak sa kapacita konferenčnej sály nevypredá počas trvania online registrácie).

Boris Švirloch

TEDxKežmarok

public relations

e-mail: boris@tedxkezmarok.sk

www.tedxkezmarok.sk

Kontakt:
info@tedxkezmarok.sk

TEDxKezmarok

Čo je TEDx?

Formát TEDx vznikol v duchu motta „myšlienky hodné šírenia" ako program miestnych, samostatne organizovaných podujatí, ktoré umožňujú ľuďom stretnúť sa a spoločne zažiť atmosféru pripomínajúcu konferencie TED. Podujatia TEDx sú kombináciou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine. Tieto miestne, samoorganizované podujatia nesú značku TEDx, kde x = nezávisle organizované podujatie TED. Konferencia TED definuje všeobecný rámec pre program TEDx, ale jednotlivé podujatia TEDx sú organizované nezávislými organizátormi*
(Organizátori musia splniť určité pravidlá a predpisy).

This independent TEDx event is operated under license from TED